5 Metoder för att Motivera Lärande
Hur motiverar man barn i den digitala eran? En värld där vardagen är full av ständiga små bekräftelser i form av pling, trudelutter och digitala skattkistor som öppnas med kaskader av guld? Nya tider kräver nya motivations och studiemetoder och nedan följer några exempel som förhoppningsvis kan vara inspirerande!
1: Sätta upp egna ”Gamifiade” belöningssystem
Detta kan man göra helt själv eller med hjälp av olika digitala verktyg. Tanken är att små framgångar belönas med små belöningar, man kan
kalla det mikromotivation eller mikrobelöningar. Låt till exempel vare rätt svar på ett prov motsvara ett poäng, eller att varje betyg ger en viss summa (t.ex G = 100 poäng, VG = 200 poäng OSV). Håll koll på dessa poäng analogt eller digitalt och sätt sedan upp ett antal belöningar som kan köpas för de insamlade poängen. Kanske räcker 1000 poäng till ett presentkort på Normal, Steam, Nintendo-store eller något helt annat?
2: Digitala studiegrupper
På forum som Reddit eller discord finns en mängd olika digitala studiegrupper för alla tänkbara ämnen och årskurser. Att träffa andra
vetgiriga i den digitala världens populäraste forum ger definitivt en motivationsboost!Extra intressant är att somliga av dessa kan vara gränsöverskridande. Såtill exempel kan en svensk elvaåring studera biologi med inriktning människokroppen tillsammans med jämnåriga från Litauen, Frankrike eller Sydafrika! Som allt annat online finns alltid risken för dåliga aktörer och om ditt/dina barn engagerar sig i digitala studiegrupper se till att de förstår att just studier ska vara det huvudsakliga syftet.
3: Utbildningskanaler på Youtube
Man kanske kan säga att det är kattvideos som underbygger hela Youtube, Men! Det finns också en mängd nyttiga kanaler: Aldrig förr har förmedlandet av lärande och kunskap varit så enkelt som i denna digitala era. I regel räcker det med en enkel youtube sökning, t.ex. Matematik för årskurs 6, för att hitta mängder med informativa, utbildande och roliga videos. Och om man vill gå ett steg längre kan man alltid söka på engelska för att få tillgång till ofantligt mycket mer material!
4: AI som mentor
Socrates från Google är ett exempel på hur AI kan användas för att anpassa läromaterial till varje enskilt barn. Och om man inte vill gå så långt kan Chat GPT räcka för att anpassa och skapa engagerande och motiverande läromaterial. Det första steget är att lära barn att skriva bra promptar och det kan man googla fram. Exempelvis: ”Hur man skriver bra promptar för att skapa läromaterial via Chat GPT”. Men kom ihåg att AI inte är helt felfritt. Så att då och då jämföra informationen från Chat GPT med till exempel Wikipedia eller andra trovärdiga källor, kan bli en del av nöjet med detta sätt att studera. Låt barnen bli sina egna ”researchers” och fakta kontrollanter!
5: Använd Prizbee!
Så som väldigt många föräldrar där ute, vet vi på Prizbee hur mycket det digitala betyder för barn. I synnerhet gaming-världen eller snarare gaming-världar som Roblox, Minecraft och Fortnite. I dessa världar är ens avatar en reflektion av barnens egna identiteter och hur man uppträder räknas! Det är därför Prizbee använder digitala prylar och valutor som motivation för lärande.Så låt mikrotransaktioner i era barns favoritspel bli motiverande belöningar för lärande! Behöver era barn till exempel lära sig matte, eller engelska, eller svenska? Vi har läroplansbaserade kunskapsutmaningar som kan skräddarsys precis som ni vill! De kan pågå i dagar, veckor eller månader, ni bestämmer. Och när barnen når kunskap utmaningarnas mål, får de tillgång till de digitala föremålen och valutorna i sina favoritspel/världar. Prizbee använder digitala världar för att ge en motivationsboost till faktiskt lärande!